Algemene informatie, ondersteuningwerkhervatting & tegemoetkomingen

ALGEMEEN


Borstkanker

Kom op tegen kanker :  https://www.allesoverkanker.be/borstkanker

Stichting tegen kanker : www.kanker.be 

Community Kanker.nl :   https://www.allesoverkanker.be/community</p>

Erkende borstklinieken : https://b-lief.webnode.be/erkende-borstklinieken/</p>


Actueel

Wat betaal je voor een scan bij de radioloog?

Kom jij in aanmerking voor thuishospitalisatie?

Nieuwe tarieven ziekenvervoer in Brussel vanaf 1/5/2024

Anti-hormoontherapie voor mannen voortaan terugbetaald




Lymfoedeem

Manuele Lymfe Drainage ad modum Vodder 

Oedema 


Andere lotgenotengroepen

Vivre comme avant : franstalige logenotengroep in Brussel

Kom op tegen kanker : lotgenotengroepen


My Cancernavigator

Heb je de diagnose kanker gekregen? Of sta je voor een belangrijke beslissing in je kankerbehandeling? Wil je betrouwbare antwoorden op jouw vragen?

My Cancernavigator, een dienst van het Antikankerfonds, is een persoonlijk aanspreekpunt voor patiënten die op zoek zijn naar betrouwbare informatie over kanker.  

Zij luisteren naar jouw verhaal en onderzoeken de wetenschappelijke informatie. Ze geven onafhankelijk en kosteloos informatie over behandelopties en duiden de beschikbare wetenschappelijke informatie. Zo stellen ze mensen met kanker in staat om, samen met hun behandelteam, weloverwogen beslissingen te nemen. 


Uitgezaaide borstkanker

Borstkanker Vereniging Nederland

Palliatieve zorg

ONDERSTEUNING


Dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds

De dienst Maatschappelijk Werk is de sociale dienst van je ziekenfonds.

Deze dienst begeleidt jou gratis en met respect voor je privacy als je nood hebt aan extra informatie en zorg. Zij zoeken samen met jou naar passende oplossingen voor problemen rond ziekte. 

  • ze helpen je zoeken naar financiële tegemoetkomingen, sociale en fiscale voordelen en premies. Ook helpen ze jou met de aanvraag hiervan.
  • ze helpen je met de aanvraag van een zorgbudget bij de zorgkas.
  • ze helpen met de administratie van je zorg.
  • ze zoeken samen met jou naar de juiste hulpmiddelen en bekijken of een woningaanpassing aangeraden is.
  • ze organiseren samen je (thuis)zorg.
  • ze zoeken naar de juiste oplossing voor jouw specifieke zorgsituatie.
  • ze begeleiden en helpen op jouw tempo, voor zolang jij dat nodig vindt

De moeite waard om te ontdekken wat ze voor jou kunnen betekenen.


Administratieve ondersteuning aan huis

CM Spaak is een vrijwilligersdienst van CM die administratieve ondersteuning aan huis biedt.

Ook voor niet CM leden!  meer info

Enkel na doorverwijzing door de sociale dienst van het ziekenhuis of de dienst maatschappelijk werk van je mutualiteit.


Verzekeringen en kanker

Wie ziek (geweest) is, ondervindt vaak problemen met verzekeringen. Nochtans heeft iedereen nood aan en recht op een behoorlijke, aangepaste en betaalbare financiële bescherming.

Kom op tegen Kanker zet zich daarom in voor betere verzekeringen voor (ex-)kankerpatiënten.  meer info

Het recht om vergeten te worden : meer info op de website van Kom op tegen Kanker

WERKHERVATTING


Werk(hervatting) en kanker

Het terug naar werk fonds

Rechten en plichten bij werkhervatting

Hoe solliciteer ik met/na ziekte?

Terug aan het werk na ziekte? Schat de impact op je uitkering in met Jobcalc


Terugkeer naar werk na kanker

Rentree is er voor mensen met een diagnose kanker die terug aan het werk willen of al terug aan het werk zijn en op drempels of andere zaken botsen. Samen met de Rentree-coach zoek je naar antwoorden op al je vragen en onzekerheden over werken na kanker. Je krijgt gratis de nodige ondersteuning bij je werkhervatting.  meer info


Individueel maatwerk (voorheen VOP premie)

Herstel je van kanker en kan je nog niet volledig aan de slag? Dan krijgt je werkgever een premie om je extra te ondersteunen op de werkvloer. Zelf krijg je een gratis lijnabonnement van de VDAB dat 5 jaar geldig is, als je in Vlaanderen woont én je recht hebt op individueel maatwerk.  meer info


Werkhervattingspremie

Als je na een lange ziekte weer (deeltijds) gaat werken, kan je werkgever daarvoor een premie krijgen van 1725 € (bedrag vanaf 1/1/2024). Niet alle werkgevers kennen de maatregel. Het kan dus interessant zijn om je eigen of toekomstige werkgever op de hoogte te brengen van de werkhervattingspremie. meer info 

TEGEMOETKOMINGEN


De dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds kan je helpen zoeken naar de tegemoetkomingen waarop jij recht hebt.  Zij helpen jou ook met de aanvraag hiervan.

Een overzicht van tegemoetkomingen, tussenkomsten, diensten voor begeleiding na kanker en andere voorzieningen.


ENKELE TEGEMOETKOMINGEN UITGELICHT


Verlaagd BTW tarief protheselingerie

Koop je een prothese(sport)beha of -badpak en heb je een uitwendige borstprothese? Dan heb je recht op het verlaagde btw-tarief van 6% i.p.v. het btw-tarief van 21%. Om die korting te kunnen genieten heb je een door je (huis)arts ingevuld voorschrift nodig. Dit mag opgemaakt worden voor onbepaalde duur. Download dit voorschrift en laat het invullen door je (huis)arts. Je kopieert dit best enkele keren zodat je het bij elke aankoop kan gebruiken.


Support them - Think Pink

Think Pink wil lotgenoten die het financieel moeilijk hebben helpen bij de aankoop van aangepaste lingerie en dit door een financiële tussenkomst van 100 euro per persoon. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een tussenkomst van Support them voor de aankoop van aangepaste lingerie? Klik dan hier voor meer info.


Tussenkomst voor een pruik, muts, hoed of sjaal

Wie door chemotherapie of bestraling van het hoofd volledig kaal wordt, kan via het ziekenfonds een gedeeltelijke terugbetaling krijgen voor een pruik of voor een ander hoofddeksel zoals een muts, hoed of sjaaltje. Enkele private initiatieven zorgen ervoor dat een pruik ook betaalbaar is voor wie het financieel minder goed heeft. Meer info op de website van Kom op Tegen Kanker.


Tussenkomst voor vervoer bij kanker

Voor het vervoer van en naar je kankerbehandeling of als je op controle gaat na de behandeling bij een arts-specialist, zorgt de ziekteverzekering voor een terugbetaling van je vervoerskosten.

Op dit aanvraagformulier vermeldt je arts de data waarop de (controle van) behandeling plaatsvond. Vraag ernaar bij je aanmelding op de dienst oncologie in het ziekenhuis. Bezorg daarna het ingevulde document aan je mutualiteit voor terugbetaling.

Ben je in behandeling in het UZ Brussel en heb je nog geen tussenkomst voor vervoer aangevraagd voor een oncologische raadpleging of behandeling? Vraag ernaar aan de inschrijfbalie oncologie. Zij bezorgen jou per post een ingevuld aanvraagformulier waarop ook de voorbije data, waarvoor je nog geen tussenkomst kreeg, zijn vermeld.  Dit aanvraagformulier bezorg je aan je mutualiteit.

Naast deze tussenkomst zijn er nog tal van andere tegemoetkomingen in reiskosten voor kankerpatiënten. Meer info op de website van het RIZIV.


Verhoogde terugbetaling Analgetica

Heb je chronische pijn? Raadpleeg je (huis)arts voor een betere vergoeding van je pijnstillers. Je (huis)arts zal hiervoor een toelating aanvragen bij de adviserend arts van je ziekenfonds. Deze goedkeuring is onbeperkt geldig en je krijgt dan een tussenkomst van de ziekteverzekering van 75% bij aankoop van analgetica. Meer info op de website van het RIZIV.


Vergoeding actieve verbandmiddelen bij chronische wonden

Wist je dat het RIZIV vergoedingen biedt voor bepaalde verbandmiddelen bij chronische wonden zoals een diabetische voet, oncologische wonden, en post-chirurgische wonden? Veel zorgverleners en patiënten weten niet dat je verbanden tegen een verlaagde prijs kan krijgen.

Wat heb je nodig?

  • een voorschrift,

  • een ingevulde aanvraag door je behandelend arts,

  • goedkeuring van de adviserend arts van je ziekenfonds.

Wat krijg je?

  • Als je in aanmerking komt krijg je 20% van je kosten voor verbandmiddelen die je bij de apotheek (geen online apotheek) koopt terugbetaald.

  • Je kosten tellen mee voor je maximumfactuur.

Voor meer informatie over welke verbanden terugbetaald worden en hoe je deze terugbetaling kunt aanvragen, bezoek de website van het RIZIV

LET OP, de lijst met de terugbetaalde actieve verbandmiddelen wijzigt maandelijks!

Heb je een hospitalisatieverzekering met een dossier ernstige ziekte? Dan komt deze tussen bij de aankoop van actieve verbandmiddelen. Vraag dan zeker een BVAC-attest bij jouw aankoop! Informeer even bij je ziekenfonds/hospitalisatieverzekering of zij dit attest automatisch ontvangen van jouw apotheek, of dat jij hen dit attest zelf moet bezorgen. 


Palliatief statuut

Als je palliatief bent en thuis verzorgd wordt, kan je een beroep doen op verschillende financiële tegemoetkomingen. Om in aanmerking te komen voor deze financiële tegemoetkomingen, moet je over het 'statuut van palliatieve patiënt' beschikken. Hier lees je alle voorwaarden en de procedure om dit statuut aan te vragen. Dit statuut kan je via je huisarts aanvragen. 

Waarop heb je recht als palliatief patiënt?

  • Het palliatief forfait, ook wel forfait voor palliatieve zorg thuis of thuiszorgforfait genoemd. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd, je kan het meest recente bedrag hier terugvinden.

  • De volledige terugbetaling van het remgeld voor huisbezoeken door de huisarts en voor bepaalde verstrekkingen door de thuisverpleging en de kinesist bij de palliatieve patiënt thuis.



Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin