fotografie

Vogelspotten als therapie

Agnes Wené kampte met een burn-out toen een winterkoninkje haar pad kruiste. Sindsdien is birdwatching haar tegengif voor de razende vaart van het leven.
Met het boek "Fluitend door het leven" brengt ze ons de liefde voor het vogelen bij.
 "Ik ben nooit slechtgezind als een merel me 's ochtends wekt."

Natuur als een warm deken

We wandelen door de Bospolder in Ekeren.
Het gezoem van de haven van Antwerpen overstemt het geplets van onze schoenen in de modder.
Plotsklaps houdt Agnes Wené halt. Ze drukt haar vinger tegen de lippen - een aanmaning tot stilte - en wijst naar een boompje even verderop.
Mijn ogen veranderen in spleetjes en ik grijp onhandig naar de verrekijker rond mijn nek.
Een bonte specht schrikt op en vliegt weg. Agnes ademt diep in en blaast gelukzalig uit. Haar ogen sprankelen. "Schoon, hè?"

Agnes vertoeft zo vaak mogelijk in Vlaamse velden, bossen en parken. Dan trekt ze naar de Bospolder - haar local patch, zoals vogelaars het natuurgebied om de hoek noemen. Om er vuurgoudhanen, roodhalsfuten en meerkoeten te bewonderen. En even tot stilstand te komen. Of naar het Peerdsbos, op de grens van Schoten en Brasschaat, waar de natuur 'als een dekentje' om haar heen valt telkens ze er binnenstapt.

Want natuur werkt helend. "Dat is wetenschappelijk bewezen", zegt ze. "Een boswandeling brengt je in contact met bacteriën die je gezonder maken. Sommige mensen worden zelfs ziek door een gebrek aan natuur, het Nature Deficit Disorder heet dat. Dagelijks 20 minuten volstaat, maar dat vraagt discipline. Heb ik ergens een afspraak, dan zoek ik op of er een vogelhut in de buurt is. Kwestie van een rustmoment in te bouwen."

Sommige mensen worden ziek door een gebrek aan natuur.
Het Nature Deficit Disorder, zo heet dat. 


Vogelspotten en fotograferen
gratis webinars :

https://magazine.natuurfotografie.nl/webinars/?utm_source=nb_natuurfotografie&utm_medium=email&utm_campaign=Webinars-2021&utm_content=20210209&inf_contact_key=9d83e47dc69f2a91ee306282d95064b71b0a3f0fd3ee5d9b43fb34c6613498d7


Vogelgeluiden herkennen

©2016 
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.