Wandelen 


Wandelen met Kom op tegen kanker

Wij zetten je op weg - letterlijk

Wandelen kun je bijna overal doen. Maar niks is zo heilzaam als stappen in het groen. Samen met Natuurpunt hebben wij in elke Vlaamse provincie een Kom op tegen Kanker-wandelpad uitgestippeld. Een wandelpad om even bij stil te staan. Om tot rust te komen, je hoofd te legen en je te laten betoveren. Met je gedachten bij een gedicht speciaal geschreven voor de gelegenheid. Dat gedicht kun je onderweg ontdekken, al lezend of al luisterend. Als je de QR-code op de mooie paal met het gedicht scant, wordt het immers aan je voorgelezen door niemand minder dan de dichter zelf. Je zintuigen bij de natuur dus. En met elke stap die je zet: dichter bij jezelf.

Het artikel "Kom op en  wandel" van Kom op tegen kanker verduidelijkt het onderwerp.

Wandelen doet deugd. Dat hebben we met zijn allen ontdekt. Tegelijk hebben we door het vele thuiswerken nog nooit zoveel gezeten als nu. En zitten, dat is het nieuwe roken. Daarom moedigen wij iedereen aan om in beweging te komen en te gaan stappen. Kom op en wandel.  

Meer lezen : klik op de link

https://www.komoptegenkanker.be/komopenwandel


Is zitten het nieuwe roken?

Dat is wat 'Factcheckers' dinsdagavond probeerde uit te zoeken, Jan Van Looveren deed 2 maal een uitgebreid medisch onderzoek. 

Zitten

Heel veel mensen hebben een zittende job en spenderen tot wel veertien uur per dag op hun zittend gat. Het gemiddelde ligt tussen acht en twaalf uur. Maar is het wel gezond om zo veel te zitten? Volgens sommigen is zitten zo schadelijk voor onze gezondheid dat het het nieuwe roken wordt genoemd. Steeds meer worden standing desks de norm in kantoren, dus wij kunnen al vermoeden dat hier iets van aan is. Jan Van Looveren testte uit hoe ernstig het is.

Twee grondige medische onderzoeken, met daartussen een weekje waarin Jan zijn copresentatoren al zijn klusjes in huis voor hem liet opknappen, weten we dat 14 uur per dag zitten nefast is. Jan verloor spiermassa en kreeg een kilogram vet erbij. Zijn uithoudingsvermogen verminderde, zijn lichaam brak suikers minder snel af, en aan dat tempo was hij ineens op weg om na een paar jaar diabetes te ontwikkelen. De oplossing voor mensen met een zittende job? Doorbreek je zitpatronen, dwing jezelf om recht te staan, om een tripje te maken naar de fotokopiemachine of de waterkoeler. Als je elk kwartier eens rechtstaat, kan je de negatieve gevolgen temperen. Maar ook dat zal wel niet voor iedereen even makkelijk zijn.

© VRT


 De kracht van de pauzeknop

Willen we echt die broodnodige rust en stilte ervaren, dan volstaan korte pauzes niet altijd. In dit digitale tijdperk ontsnappen aan prikkels, geluiden en achtergrondruis?
Dan moeten we dringend wat tijd doorbrengen zonder internetverbinding, lawaai en plannen. 

Eva Lamont testte het uit en trok zich 48 uur lang terug in een huisje aan de rand van de Ardense bossen. Pauzeknop aan, dagelijkse drukte uit. Resultaat: 4 concrete voordelen die de kracht van stilte aantonen.

#1 Stilte stelt je zintuigen scherp

Ik parkeer de auto aan mijn chalet in het dorpje Lierneux, een van de mooie stille plekjes in België. Het uitladen van de auto en de eerste blikken op mijn omgeving maken me meteen enthousiast: ik kan niet wachten om twee dagen lang te genieten van rust en kalmte! Ik installeer me op het terras, en geef mijn ogen en oren de kost.

Uit onderzoek blijkt dat je veel meer hoort, ziet en voelt als je in een rustige omgeving vertoeft. Dat kan ik bevestigen: na een tijdje weet ik de verschillende omgevingsgeluiden beter te filteren. Vogelzang, ritselende bladeren, zoemende vliegen: ik hoor geen kakofonie van lawaai, maar afzonderlijke melodieën. Ik noem het een symfonisch meesterwerk van Moeder Natuur.

De volgende dag ga ik voor een stevige boswandeling. Ik trek me blijkbaar goed uit de slag met enkel een stafkaart en een gevulde drinkbus op zak! Wanneer ik even pauzeer bij een T-splitsing, hoor ik plots een zacht geritsel in het struikgewas. Is dit inbeelding of klinkt elk geluid plots luider? En is dat nu niet het gesnuif van een everzwijn? Zie ik daar een paar oogjes blinken? Ondanks de verzengende zomerhitte gaan de haartjes op mijn armen rechtop staan, als voelsprieten voor naderend gevaar. De straaljager die met een bulderend geraas vlak boven de boomtoppen scheert, verbreekt de magie. Ik maak me snel en geruisloos uit de voeten ... Je weet maar nooit.

Even voorstellen: wie is Eva Lamont?

37 jaar, Komt uit Leuven, copywriter en eindredacteur in hart en nieren, 

Vindt balans in het leven via de schoonheid van de natuur.

#2 Stilte brengt je lichaam tot rust

Na een gezonde wandeling van 14 km beloon ik mijn lichaam met een frisse douche en een goed boek in de schaduw van mijn houten huisje. Al snel merk ik dat een omgeving zonder storende prikkels voor rust in mijn lijf én hoofd zorgt. Mijn smartphone heb ik bij aankomst veilig opgeborgen in de keukenkast: uit het oog, is uit het hart! De 'Moments'-applicatie bewijst dat ik die digitale detox goed kan gebruiken: ik spendeer dagelijks meer dan 2 uur op mijn iPhone. Open ik de kast voor een glas water, kriebelt het even om het ding vast te nemen. Maar de stilte lijkt mijn wilskracht te bevorderen: ik keer me terug naar mijn leesplek onder de bomen.

De zon en buitenlucht zorgen ervoor dat mijn lichaam zich langzaamaan ontspant.

Toch blijkt het niet zo gemakkelijk om mezelf helemaal onder te dompelen in de stilte. Het duurt even voordat ik mijn gedachten kan loslaten en me overgeef aan het zalige nietsdoen. Zonder schuldgevoel. Thuis ruil ik een boek al snel in voor huishoudelijke taken, maar hier lonkt de afwas of lege koelkast allerminst. De zon en buitenlucht zorgen ervoor dat mijn lichaam zich langzaamaan ontspant. Geen afleiding, en mijn boek leest als een trein! Bovendien ligt mijn gemiddelde hartslag tien slagen per minuut lager dan tijdens een doorsnee werkdag. Toeval? Ik denk het niet!


Stiltepad en troostplek - Huizingen Provinciedomein

https://www.randkrant.be/artikel/stiltepad-en-troostplek
actua

Het provinciedomein van Huizingen heeft samen met Kom op Tegen Kanker een stiltepad uitgewerkt, dat door het bos van het domein loopt.

'Wandelen in de natuur werkt helend voor kankerpatiënten. Ze kunnen er tot rust komen. Daarom is Kom op tegen Kanker blij met initiatieven als deze, die kankerpatiënten de kans geven om volop van die natuur te genieten', zegt Mark Michils, directeur van Kom Op Tegen Kanker. Langs het nieuwe wandelpad zijn er stopplaatsen die aangeduid worden met een houten dier, gemaakt door kunstenaar Koen Vandewalle. 'Er zijn acht gebeeldhouwde dieren te bezichtigen. De dieren worden gelinkt aan menselijke karaktertrekken en zorgen zo voor reflectie', vertelt gedeputeerde voor de provinciedomeinen Ann Schevenels (Open VLD).
Langs het stiltepad richtte de provincie samen met FERM ook een troostplek in. 'De troostplek is ingericht als een nest', legt Monique De Dobbeleer, voorzitter van FERM, uit. 'Je vindt er een paar gedachtentakken waaraan mensen een houten schijfje kunnen ophangen. Op zo'n schijf kan er een woord, zin of gedichtje worden geschreven. De natuurelementen gaan met de tijd de woorden op de schijfjes doen vervagen, en de natuur neemt de gedachten met haar mee', zegt De Dobbeleer. Ook in buurgemeente Sint-Genesius-Rode komt er binnenkort een troostplek. Gemeenschapscentrum de Boesdaalhoeve slaat de handen in mekaar met het Agentschap Natuur en Bos en Femma om er eentje in te richten in het park rond de hoeve.



6x genieten in eigen land, ook na de ijzige winterprik : 
Oost west, thuis best. En geloof ons: er valt nog héél wat te beleven in eigen land! Trek de voordeur dus achter je dicht en blijf op ontdekking gaan. Met deze inspirerende tips helpen we je alvast een heel eind op weg !

Link : https://www.asadventure.com/nl/asa/staycation-maak-het-beste-van-je-uitstapjes-in-eigen-land.html?link=rij2cta_staycation-wandelen_travel_inspiratie_nvt&utm_source=content&utm_medium=email&utm_campaign=as_210212_ems128_staycationkrokusvakantie2_benl&icmp=as_210212_ems128_staycationkrokusvakantie2_benl&amc_uuid=2eeee9503da0f82f37384c299a0c7e2367408fbd2da37247326cccfcd6ad74bb&bid=1176575584#wandelen 


https://www.arboretumkalmthout.be/kalender.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/arboretum/kalender/kom-kussen-onder-de-maretak.period_1.html
https://www.arboretumkalmthout.be/kalender.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/arboretum/kalender/kom-kussen-onder-de-maretak.period_1.html

Kussen onder de maretak

Het Arboretum van Kalmthout is een tuin van 12,5 ha met een unieke collectie planten. Ook buiten de bloesemtijd is Arboretum Kalmthout een heerlijke plek. In december krijgen de wintergroene bomen en struiken alle aandacht en door het lage licht krijgen zaden en droge stengels een prachtig silhouet. De eerste winterbloeiers verspreiden een heerlijk parfum.

Wens vrienden of familie rond Kerstmis en Nieuwjaar het allerbeste toe in de frisse buitenlucht, onder de maretak. Zelfs mét kus voor je knuffelcontact en je thuisbubbel. Panelen bij de maretakken vertellen je meer over de mystieke aantrekkingskracht van deze half-parasiet.

Met je museumpas breng je het Arboretum gratis een bezoekje.  

© 2024 B-lief
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin