Wandelen

 De kracht van de pauzeknop

Willen we echt die broodnodige rust en stilte ervaren, dan volstaan korte pauzes niet altijd. In dit digitale tijdperk ontsnappen aan prikkels, geluiden en achtergrondruis?
Dan moeten we dringend wat tijd doorbrengen zonder internetverbinding, lawaai en plannen. 

Eva Lamont testte het uit en trok zich 48 uur lang terug in een huisje aan de rand van de Ardense bossen. Pauzeknop aan, dagelijkse drukte uit. Resultaat: 4 concrete voordelen die de kracht van stilte aantonen.

#1 Stilte stelt je zintuigen scherp

Ik parkeer de auto aan mijn chalet in het dorpje Lierneux, een van de mooie stille plekjes in België. Het uitladen van de auto en de eerste blikken op mijn omgeving maken me meteen enthousiast: ik kan niet wachten om twee dagen lang te genieten van rust en kalmte! Ik installeer me op het terras, en geef mijn ogen en oren de kost.

Uit onderzoek blijkt dat je veel meer hoort, ziet en voelt als je in een rustige omgeving vertoeft. Dat kan ik bevestigen: na een tijdje weet ik de verschillende omgevingsgeluiden beter te filteren. Vogelzang, ritselende bladeren, zoemende vliegen: ik hoor geen kakofonie van lawaai, maar afzonderlijke melodieën. Ik noem het een symfonisch meesterwerk van Moeder Natuur.

De volgende dag ga ik voor een stevige boswandeling. Ik trek me blijkbaar goed uit de slag met enkel een stafkaart en een gevulde drinkbus op zak! Wanneer ik even pauzeer bij een T-splitsing, hoor ik plots een zacht geritsel in het struikgewas. Is dit inbeelding of klinkt elk geluid plots luider? En is dat nu niet het gesnuif van een everzwijn? Zie ik daar een paar oogjes blinken? Ondanks de verzengende zomerhitte gaan de haartjes op mijn armen rechtop staan, als voelsprieten voor naderend gevaar. De straaljager die met een bulderend geraas vlak boven de boomtoppen scheert, verbreekt de magie. Ik maak me snel en geruisloos uit de voeten ... Je weet maar nooit.

Even voorstellen: wie is Eva Lamont?

37 jaar, Komt uit Leuven, copywriter en eindredacteur in hart en nieren, 

Vindt balans in het leven via de schoonheid van de natuur.

#2 Stilte brengt je lichaam tot rust

Na een gezonde wandeling van 14 km beloon ik mijn lichaam met een frisse douche en een goed boek in de schaduw van mijn houten huisje. Al snel merk ik dat een omgeving zonder storende prikkels voor rust in mijn lijf én hoofd zorgt. Mijn smartphone heb ik bij aankomst veilig opgeborgen in de keukenkast: uit het oog, is uit het hart! De 'Moments'-applicatie bewijst dat ik die digitale detox goed kan gebruiken: ik spendeer dagelijks meer dan 2 uur op mijn iPhone. Open ik de kast voor een glas water, kriebelt het even om het ding vast te nemen. Maar de stilte lijkt mijn wilskracht te bevorderen: ik keer me terug naar mijn leesplek onder de bomen.

De zon en buitenlucht zorgen ervoor dat mijn lichaam zich langzaamaan ontspant.

Toch blijkt het niet zo gemakkelijk om mezelf helemaal onder te dompelen in de stilte. Het duurt even voordat ik mijn gedachten kan loslaten en me overgeef aan het zalige nietsdoen. Zonder schuldgevoel. Thuis ruil ik een boek al snel in voor huishoudelijke taken, maar hier lonkt de afwas of lege koelkast allerminst. De zon en buitenlucht zorgen ervoor dat mijn lichaam zich langzaamaan ontspant. Geen afleiding, en mijn boek leest als een trein! Bovendien ligt mijn gemiddelde hartslag tien slagen per minuut lager dan tijdens een doorsnee werkdag. Toeval? Ik denk het niet!