*  BUBBEL  ideeën  *


Wat als je van de ene dag op de andere massa's tijd hebt, omwille van Corona ?
Hoe ga je verveling tegen ?  Hoe ga je hier positief mee om ?

Zoek voor jezelf de juiste afleiding. We helpen jou graag even mee zoeken.
Doe activiteiten met je eigen bubbel, partner, echtgenoot, kinderen, buddyStiltepad en troostplek - Huizingen Provinciedomein

https://www.randkrant.be/artikel/stiltepad-en-troostplek
actua

Het provinciedomein van Huizingen heeft samen met Kom op Tegen Kanker een stiltepad uitgewerkt, dat door het bos van het domein loopt.

'Wandelen in de natuur werkt helend voor kankerpatiënten. Ze kunnen er tot rust komen. Daarom is Kom op tegen Kanker blij met initiatieven als deze, die kankerpatiënten de kans geven om volop van die natuur te genieten', zegt Mark Michils, directeur van Kom Op Tegen Kanker. Langs het nieuwe wandelpad zijn er stopplaatsen die aangeduid worden met een houten dier, gemaakt door kunstenaar Koen Vandewalle. 'Er zijn acht gebeeldhouwde dieren te bezichtigen. De dieren worden gelinkt aan menselijke karaktertrekken en zorgen zo voor reflectie', vertelt gedeputeerde voor de provinciedomeinen Ann Schevenels (Open VLD).
Langs het stiltepad richtte de provincie samen met FERM ook een troostplek in. 'De troostplek is ingericht als een nest', legt Monique De Dobbeleer, voorzitter van FERM, uit. 'Je vindt er een paar gedachtentakken waaraan mensen een houten schijfje kunnen ophangen. Op zo'n schijf kan er een woord, zin of gedichtje worden geschreven. De natuurelementen gaan met de tijd de woorden op de schijfjes doen vervagen, en de natuur neemt de gedachten met haar mee', zegt De Dobbeleer. Ook in buurgemeente Sint-Genesius-Rode komt er binnenkort een troostplek. Gemeenschapscentrum de Boesdaalhoeve slaat de handen in mekaar met het Agentschap Natuur en Bos en Femma om er eentje in te richten in het park rond de hoeve.

Met Ben Roelants "op Stap" tijdens de Paasvakantie
1/ Gracieuze kastelen en tuinen

Bron : ROBtv 

https://www.robtv.be/programmas/op-stap-op-stap-gracieuze-kastelen-en-tuinen-116602?fbclid=IwAR2id_zkrkyM5nRoxoGrYnL3uQLQzGZ4iYIqS8Xnql579MMrWgF3gRdNGcI

Met Ben Roelants "op Stap" tijdens de Paasvakantie
2/ Hageland

https://www.robtv.be/programmas/op-stap-op-stap-hageland-116165


Fotografie als therapie

Het verhaal voor, na en achter jouw foto?
17 maart 2021 | 19:00

BASTIAAN VAN GEMERT

Op het moment zit ik in mijn laatste jaar van de opleiding HBO bos en natuurbeheer. In dit jaar kon ik stagelopen bij Pixfactory, maar helaas zit deze stage er bijna op. Gelukkig mag ik het afsluiten op een erg leuke manier, namelijk in de vorm van een webinar waarin ik ga vertellen over mijn grote passie: natuurfotografie!

Uren en uren zocht ik naar blauwe heikikkers om ze te fotograferen. Dit lukte me eindelijk en vol trots plaatste ik mijn beelden op sociale media. Helaas werd mijn enthousiasme niet gedeeld met mijn volgers. Hoe is dit mogelijk? Ik ben zo trots op het resultaat. Herkenbaar? Hoe vertel je nu een verhaal met je foto? En wat maakt een foto niet alleen voor jou, maar ook voor anderen bijzonder? Een aantal vragen waar we mee aan de slag gaan in het webinar 'het verhaal voor, na en achter je foto'.

Tijdens dit webinar kom je te weten hoe je ervoor zorgt dat een foto voor jou extra waarde krijgt, wat een foto spraakmakender maakt en hoe je ervoor zorgt dat je enthousiast blijft over natuurfotografie. Door middel van voorbeelden ontdek je wat je allemaal met jouw foto's kunt bereiken.

Schrijf hier inhttps://magazine.natuurfotografie.nl/webinar-17-maart-2021/


Blik over de schouder bij Jeffrey van Daele
23 maart 2021 | 19:00

JEFFREY VAN DAELE

Starten met een project is het beste wat je als fotograaf kan doen, althans dat is de mening van professioneel natuurfotografie Jeffrey van Daele. Het is een manier om over een specifiek thema te blijven nadenken en uit te diepen. Het is dikwijls een kwestie van lange adem, maar het voordeel is dat je altijd iets om handen hebt en het je scherp houdt. Eén ding is zeker; een project levert je unieke en verhalende beelden op! In dit webinar geeft Jeffrey jou een blik over zijn schouder. Aan de hand van een reeks voorbeelden en tips draagt hij zijn passie voor projectmatig werken aan jou over. Na afloop zul je ongetwijfeld staan te popelen je eigen project te beginnen.

Schrijf hier in :  https://magazine.natuurfotografie.nl/webinar-23-maart-2021/

OF zelfde webinar op 25/03/2021

Blik over de schouder bij Jeffrey van Daele
25 maart 2021 | 19:00

JEFFREY VAN DAELE

Schrijf hier in :   https://magazine.natuurfotografie.nl/webinar-25-maart-2021/


Muziektherapie  helpt mij om mijn emoties de vrije loop te laten - Tom 

https://www.youtube.com/watch?v=lKaIGrFBmdM

Muziektherapie, kanker counteren - kom op tegen kanker


Donderdag 11 maart 2021 - 16.55 uur

Muziek : Een onderschat medicijn

De pandemie weegt, al heeft de ene het al zwaarder te verduren dan de andere. De getroffen patiënten en ook het ziekenhuispersoneel staan al meer dan een jaar op de eerste lijn. 
Maar ook muzikanten gaan door een moeilijke, vaak eenzame periode zonder optredens en inkomsten.

Net daarom besloten muzikanten Albert Skuratov en Samuel Palomino om van de nood een deugd te maken.
Met de organisatie 'Musicians for Health Foundation' geven ze een mini-Mozartconcert op de afdeling intensieve zorg van het Isabel Zendal-ziekenhuis in Madrid, Spanje. Want muziek is een onderschat medicijn.


Geur als therapie : 

https://www.tijd.be/sabato/mind-body/geurtherapie-de-wetenschap-achter-etherische-olien/10289724?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=&utm_content=&utm_term=&M_BT=39945653370

ELINE VAN LANCKER - De tijd - 09 maart 2021 09:22

Wie hem niet met kerst kreeg, kocht hem wel als geschenk voor zichzelf: de aroma diffuser. De verdampte etherische oliën verspreiden een heerlijk huisparfum én zouden werken als moodbooster en bacteriekiller. Maar hangt daar nu een geurtje aan of niet?

Nieuwe vriendschappen sluiten, het is tegenwoordig niet meer evident. Toch vond ik de voorbije maanden een trouwe compagnon. Hij motiveert me, verkwikt me, sust me. Van de slaapkamer tot in bad, overal komt hij mee als mijn 'plus one'. Hij is bevallig, sereen, warm van hart. En hij ruikt verslavend lekker.

Mijn nieuwe metgezel luistert naar de naam 'aroma diffuser', en ik ben lang niet de enige nieuwkomer in zijn kring. Op Instagram kringelt zijn geurige mist massaal door gestileerde home offices en tot spa veredelde badkamers, met dank aan het grote tijdperk van het telewerk. Alleen al Rainpharma, een van de belangrijkste spelers op de Belgische markt, zag het voorbije jaar de verkoop ervan vervijfvoudigen.

Andere hippe lifestylemerken als Diptyque, Muji en Le Labo sprongen op de kar met een stijlvol exemplaar, de oubollige oliebrander-met-theelichtje mijlenver achter zich latend. En als we de trendvoorspellingen mogen geloven, zitten we ook het komende jaar nog volop met ons hoofd in de geurwolken.

Voor wie nog niet door het diffuser-virus werd besmet: het kleinood dient voor de verdamping van etherische oliën (ook wel essentiële oliën genoemd), het zeer geconcentreerde en vluchtige 'levenssap' van een plant. De dropjes olie worden in een reservoir via ultrasone trillingen met water vermengd en opgewarmd, waarna ze als een mist de lucht in worden gespuwd. En je huis hullen in een weelderig plantenparfum.

Muziek in de oren dus van de vele nieuwbakken bossnuivers die de lockdown heeft gebaard. Al zou de betere etherische olie voor heel wat meer zorgen dan dat tikkeltje extra junglegehalte in huis. Believers dichten ze een resem heilzame eigenschappen toe, van een citrusluchtje als angstremmer tot bepaalde types rozemarijn tegen een wazig brein.

Inmiddels is er voor zowat elk (quarantaine)kwaaltje wel een geschikte olie voorhanden. Een (letterlijke) bloemlezing: citroenmelisse zou helpen om vrolijk wakker te worden, basilicum om de concentratie te bevorderen, enkele druppels ylang-ylang garanderen een prikkelende sfeer in de slaapkamer en een dropje roomse kamille staat garant voor een kalmerend bad.

Aroma mania

Zweverige quatsch, zegt u? Begrijpelijk: de afgelopen eeuw maakten etherische oliën vooral opgang in muffe esoteriewinkels en in de alternatieve geneeskunde. Tel daarbij de wildgroei aan Tupperware-achtige multilevelorganisaties en andere charlatans die ze promoten als pakweg antitumormiddel, en je zit met een groter imagoprobleem dan prins Charles in de jaren negentig (overigens ook een adept van de aromatherapie, maar dat geheel terzijde).

Desondanks krijgen de zogenaamde 'aromatherapeuten' de jongste tijd steeds meer wetenschappelijke bijval. 'De voorbije jaren zijn er honderden studies gepubliceerd over de effecten van etherische oliën', legt Iris Stappen uit. Ze is hoogleraar klinische farmacie aan de universiteit van Wenen, met een specialisatie in 'aromachologie'. Samen met farmaceut Eva Heuberger en aromatherapeut Regula Rudolf schreef ze het boek 'De neus', waarin de neurologische werking van etherische oliën wordt beschreven.

'Onderzoeken bewijzen dat onder meer linalool, een component uit etherische oliën van onder meer lavendel en rozenhout, inderdaad helpt bij het slapen. Ook het opbeurend effect van limoneen, een component uit de etherische olie van de schil van verschillende citrusvruchten, is klinisch bewezen. Net als de impact van rozemarijnolie op ons concentratievermogen.'

Moodboosters

In Oostenrijk en Zwitserland, waar de kruidengeneeskunde sowieso een stevigere voet aan de grond heeft, behoren etherische oliën vandaag zelfs tot het standaardinstrumentarium in de klinische psychiatrie. Zo worden ze onder meer in het universitair psychiatrisch ziekenhuis van Bazel gebruikt bij de behandeling van dementie, depressies en verslavingen. Niet om Marcel Proust-gewijs verdrongen herinneringen naar boven te brengen, wel om het emotiecentrum in ons brein te activeren.

'Anders dan bijvoorbeeld visuele prikkels gaan geurprikkels direct naar ons limbisch systeem, ook wel de emotionele hersenen genoemd', legt Stappen uit. 'Simpel gezegd: geur en gevoelens zijn in onze hersenen nauw met elkaar verbonden, wat mee verklaart dat een depressie soms met een verminderd reukvermogen gepaard gaat. Door de reukneuronen te stimuleren, lokken we emoties uit.'

In tegenstelling tot eender welk welriekend luchtje ziet Stappen bij dergelijke geurtherapie duidelijke voordelen bij het gebruik van etherische oliën. 'De geurmoleculen zijn uiterst klein, apolair en vluchtig, waardoor ze gemakkelijk de hersenen binnendringen bij inhalatie. Meer zelfs, bij voldoende blootstelling raken de oliedeeltjes zelfs helemaal tot in de bloedbaan, ook via verdamping in de lucht. Zo ontdekten we dat bepaalde deeltjes uit lavendelolie ook puur fysiologisch het lichaam ontspannen, zelfs als je de lavendelgeur niet ruikt.'

Al zijn volgens Adam Feyaerts, onderzoeker naar de biologische effecten van etherische oliën aan de KU Leuven, nuances op hun plaats. 'Het klopt dat bepaalde componenten uit etherische oliën de zogenaamde bloed-hersenbarrière kunnen doorbreken. Maar niet alle oliën hebben dat effect. Ook is het geen unieke kwaliteit van etherische oliën: tal van andere geurstoffen hebben diezelfde eigenschappen.'

Coronaproof

Dat we ons net anno corona zo gretig door de aroma diffuser laten benevelen, heet trouwens geen toeval. Sommige oliën hebben immers ook een antibacterieel, antischimmel- en antiviraal effect. Dat eerste werd in 1912 al ontdekt door de Franse parfumchemicus René-Maurice Gattefossé, die na een ontploffing in zijn lab brandwonden opliep. Die desinfecteerde hij vervolgens met lavendelolie, waarna het afgestorven weefsel wonderwel genas. Nadien behandelde hij er zelfs soldaten mee tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Op zich is die ontdekking niet zo verwonderlijk. Ook in planten dienen etherische oliën deels als afweersysteem tegen bacteriën, schimmels en insecten. Zo staan onder meer de etherische olie van tijm, oregano en theeboomolie bekend als geduchte tegenstanders van bepaalde ziektekiemen.

Precies daarom worden etherische oliën al eeuwenlang verwerkt in helende zalven en lotions voor de huid. Maar ook bij een aroma diffuser kan er sprake zijn van een ontsmettend effect, stelt Feyaerts. 'Ook verstoven via de lucht kunnen sommige etherische oliën antimicrobieel werken in het lichaam. Al kun je ze zeker niet allemaal veilig gebruiken in zo'n aroma diffuser. Oregano is bijvoorbeeld al niet geschikt, net zomin als de meeste soorten tijm. Eucalyptus (globulus, bekend om het effect op de luchtwegen, nvdr.) en lavendel dan weer wel. Het zou nog interessant kunnen zijn om met dergelijke verstuiving te experimenteren in een kliniek of dokterspraktijk.'


Zelf legde Feyaerts zich toe op onderzoek naar etherische oliën nadat hij als fervent gebruiker ervan steeds botste op een gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing van hun werking.
Vandaag werkt hij mee aan een pilootstudie met het Rega Instituut in Leuven naar het effect van verstoven etherische oliën tegen covid.

'Het is nog te vroeg voor conclusies, maar dit experiment is alweer een stap in de goede richting. Al moeten we het voorlopig stellen met minimale funding. Etherische oliën zijn voor de farma-industrie immers niet zo lucratief, want de natuur kun je moeilijk patenteren. Maar het is niet omdat iets uit de natuur komt dat het niet werkt.'

Geurkaars 2.0

De toekomst ziet er voor de aromatherapie dus rooskleurig (en -geurig) uit. Ook studies naar de werking op ons immuunsysteem staan inmiddels op de internationale agenda, en het zweverige imago wordt stilaan verleden tijd.

Maar zelfs al behoudt uw innerlijke scepticus de bovenhand, dan nog valt een aromavriendje in huis aan te raden. Los van alle gezondheidsclaims zijn ze ook gewoon een natuurlijk én duurzaam alternatief voor die eeuwige geurkaars.

'Dat is waar het voor ons allemaal begon', zegt Dominique Bastin, de oprichter van Rainpharma. 'Door de verbranding van paraffine doen geurkaarsen de luchtkwaliteit snel dalen. Een flesje etherische olie is 100 procent plant. Je ruikt echt de natuur.'

Nu maar hopen dat je reukzin van dat dekselse virus blijft gespaard.

VEILIG AAN DE SLAG

Etherische oliën zijn behoorlijk krachtig. Zuinig zijn is dus de boodschap. Enkele druppels volstaan om je huis met een sterk aroma te vullen. Overmatige dosering kan leiden tot hoofdpijn en duizeligheid (ondergetekende kan het bevestigen), op de huid behoren uitslag en brandwonden tot de risico's.

Screen ook grondig de kwaliteit van de etherische olie: een goed merk vermeldt steeds de Latijnse en Nederlandse naam, houdbaarheidsdatum en veiligheidsinformatie op het etiket, is onverdund én verpakt in een donker glazen flesje. De vluchtige oliën bewaar je het best op een koele, donkere plek.


Zo krik je je mentale weerbaarheid op tijdens de coronacrisis

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=31330&fbclid=IwAR2bM5gqRZ9nZaHMCBri6ypxee2HHKODXJC32YsldMGJk_kwZwiRdmNWKGE


Vogels spotten als therapie

https://www.asadventure.com/nl/expertise-tips/outdoor/vogelspotten-als-therapie.html

Vogelfotografie : hoe kom je dichterbij ? Heb je tijd op 18 februari 2021  19 uur ?  | Arie Van Den Hout

Schrijf je in op het webinar op volgende link : 
https://magazine.natuurfotografie.nl/webinars/?utm_source=nb_natuurfotografie&utm_medium=email&utm_campaign=Webinars-2021&utm_content=20210209&inf_contact_key=1cd3f6a116261c7ea82ba5d2ec21f0e9842e902fbefb79ab9abae13bfcb46658#

Plaats het resultaat van jouw vogelfotografie op onze Facebookgroep


6x genieten in eigen land, ook na de ijzige winterprik : 
Oost west, thuis best. En geloof ons: er valt nog héél wat te beleven in eigen land! Trek de voordeur dus achter je dicht en blijf op ontdekking gaan. Met deze inspirerende tips helpen we je alvast een heel eind op weg !

Link : https://www.asadventure.com/nl/asa/staycation-maak-het-beste-van-je-uitstapjes-in-eigen-land.html?link=rij2cta_staycation-wandelen_travel_inspiratie_nvt&utm_source=content&utm_medium=email&utm_campaign=as_210212_ems128_staycationkrokusvakantie2_benl&icmp=as_210212_ems128_staycationkrokusvakantie2_benl&amc_uuid=2eeee9503da0f82f37384c299a0c7e2367408fbd2da37247326cccfcd6ad74bb&bid=1176575584#wandelen Top-10-thuisconcerten

https://www.classicstogo.nl/features/top-10-thuisconcerten/

De culturele sector heeft het zwaar tijdens de coronacrisis. Hoewel veel musici, vooral de freelancers, zich ernstig zorgen maken over hun inkomen en het podium en vooral het publiek missen, blijft het ook een creatieve sector. Vandaar dat er inmiddels vele online initiatieven zijn, van zeer professionele concertstreaming, tot ongekunstelde blikken in de huiskamer. Kunst en cultuur zijn in deze verontrustende tijd waarin we thuis de dag door moeten brengen belangrijker dan ooit. Om het moreel hoog te houden en ontspanning, troost en motivatie te bieden, hierbij een top 10 van online initiatieven. Het lijstje is niet volledig en het is ook geen rangschikking. Het zijn gewoon twee handen vol inspiratie om te blijven genieten van de muziek, in de hoop dat het bijdraagt aan een herijking van de waardering voor kunst en cultuur in het algemeen en de klassieke muziek in het bijzonder. 


Klassieke muziek beluisteren rond de feestdagen...  

2020 loopt stilaan ten einde. Velen zullen blij zijn dat dit jaar achter de rug zal zijn.
Sommigen hebben toch enkele voordelen ontdekt tijdens deze coronamaanden. Wandelen, nieuwe plekjes ontdekken, met museumpass musea bezoeken of... 
Klassieke muziek beluisteren rond de feestdagen... 
https://www.uitinvlaanderen.be/tip/6-online-eindejaarsconcerten?utm_campaign=uitmail&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_content=niet-te-missenKussen onder de maretak van 15 december tot 6 januari  

Kussen onder de maretak van 15 december tot 6 januari 

Het Arboretum van Kalmthout is een tuin van 12,5 ha met een unieke collectie planten. Ook buiten de bloesemtijd is Arboretum Kalmthout een heerlijke plek. In december krijgen de wintergroene bomen en struiken alle aandacht en door het lage licht krijgen zaden en droge stengels een prachtig silhouet. De eerste winterbloeiers verspreiden een heerlijk parfum.

Wens vrienden of familie rond Kerstmis en Nieuwjaar het allerbeste toe in de frisse buitenlucht, onder de maretak. Zelfs mét kus voor je knuffelcontact en je thuisbubbel. Panelen bij de maretakken vertellen je meer over de mystieke aantrekkingskracht van deze half-parasiet.

Met je museumpas breng je het Arboretum gratis een bezoekje.  

https://www.arboretumkalmthout.be/kalender.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/arboretum/kalender/kom-kussen-onder-de-maretak.period_1.html
https://www.arboretumkalmthout.be/kalender.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/arboretum/kalender/kom-kussen-onder-de-maretak.period_1.html

Reservaties https://www.arboretumkalmthout.be/kalender.masterdetail.html/p_tag_filter/provantonline/organisational/departement-vrije-tijd/arboretum-kalmthout/Type/wandeling/p_tag_filter_1/content/_cq_tags/provantonline/organisational/departement-vrije-tijd/arboretum-kalmthout/Type/wandeling.html/p_detail_url/nl/dvt/arboretum/kalender/coniferenroute.period_1.html


Info bomen (rode stippen op de kaart
https://www.denieuweoosterbomenpark.nl/boomvdm/iframe_boomvdm.htm 

Algemene informatie
https://www.arboretumkalmthout.be/over-het-arboretum.html

©2016 
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.